Limfoedema

Què és el limfedema?

El limfedema és una acumulació de líquid limfàtic en els teixits adiposos justament sota la seva pell .

Què és el sistema limfàtic?

Els nostres cossos compten amb una xarxa de ganglis i vasos limfàtics que acumula i transporta líquid limfàtic ( limfa ) aquós i clar , de forma molt semblant a les venes que recullen la sang i la transporten per tot el cos ( com les mans i els braços ) i la tornen cap al cor.

El líquid limfàtic conté proteïnes , sals i aigua , així com glòbuls blancs que ajuden a combatre les infeccions.

En els vasos limfàtics , hi ha vàlvules que treballen amb els músculs del cos per ajudar a moure el líquid a través de l'organisme en una sola direcció .

Els ganglis limfàtics són petites agrupacions de teixit que funcionen com a filtres de substàncies nocives i que ajuden a combatre les infeccions.

Què causa limfedema?

Durant la cirurgia del càncer de si, el metge pot extreure ganglis limfàtics sota el braç (aixella) per saber si el càncer s'ha propagat. Quan s'extreuen ganglis limfàtics, els vasos limfàtics que porten líquid del braç a la resta del cos també s'extirpen, ja que aquests passen pels ganglis i estan interposats al voltant dels mateixos.

L'extirpació dels ganglis i els vasos limfàtics canvia el flux del líquid limfàtic en aquesta part del cos. En tenir càncer de si, es dificulta que el líquid al tòrax, al si i el braç flueixi en aquestes àrees. Si els vasos limfàtics que queden no poden drenar suficient líquid limfàtic d'aquestes àrees, el líquid s'acumula i causa inflor o limfedema.

La radioteràpia dirigida als ganglis limfàtics sota el braç també pot afectar la circulació de líquid limfàtic a l'àrea del braç, pit i si, el que causa cicatrització i danys al teixit. Això augmenta encara més el risc de limfedema.

En la majoria dels casos, el limfedema es desenvolupa lentament amb el temps, i la inflor pot variar de lleu a greu, així com presentar-se després d'una cirurgia o de la radioteràpia. No obstant això, també pot començar diversos mesos o fins i tot molts anys després.

Qui pateix limfedema?

Qualsevol dona els ganglis limfàtics estiguin afectats pel tractament de càncer de si pot patir limfedema. No obstant això, les dones amb molts ganglis limfàtics extirpats, i aquelles que han rebut radioteràpia contra el càncer de pit, estan a un major risc de limfedema.

Els doctors encara no saben del tot per què algunes pacients són més propenses que altres a presentar problemes d'acumulació de líquids.

S'espera que en un futur sigui menor el nombre de dones que desenvolupen linfedema pel fet que:

La cirurgia del si i el tractament es tornen més preservadors (és a dir, que més dones són tractades amb cirurgia amb conservació del si, en la qual s'extirpa el tumor cancerós juntament amb una petita quantitat de teixit sa al voltant, en lloc de fer una mastectomia en la qual s'extirpa tot el si juntament amb més ganglis limfàtics).
Els avenços en la investigació han aconseguit que es desenvolupin procediments com la biòpsia del gangli sentinella que permet al cirurgià extirpar almenys ganglis limfàtics.
S'estan realitzant estudis per buscar les formes d'identificar els ganglis limfàtics que drenen el braç abans de la cirurgia per així preservar sempre que sigui possible. A això se li diu mapeig axil·lar invertit.

Per què necessito saber sobre el limfedema?

Encara hi ha molt per aprendre sobre el limfedema, i no hi ha manera de predir qui ho patirà. No obstant això, hi ha mesures que pot prendre per cuidar l'àrea del braç i el si per reduir les seves probabilitats de patir-lo.

Una vegada que el limfedema ha començat, aquest no pot curar-se, però un control acurat en les seves etapes inicials pot reduir els símptomes i ajudar a evitar que empitjori. De fet, algunes dones aconsegueixen mantenir la seva limfedema sota control tan bé que arriben a convèncer-se que no ho pateixen.

A continuació trobareu informació sobre el que se sap del limfedema, els senyals a què ha d'estar al pendent, els passos que es poden prendre per disminuir el risc de desenvolupar-lo i les mesures que es poden prendre per procurar que no empitjori. Consulteu a un integrant del seu equip d'atenció mèdica contra el càncer sobre el seu risc de desenvolupar limfedema i del que pot fer per disminuir el seu risc.

Totes les dones que hagin tingut episodis de limfedema han de seguir les següents guies juntament amb les instruccions de l'equip d'atenció mèdica contra el càncer per evitar el retorn o empitjorament del limfedema.

Les dones a les que els han extirpat molts dels seus ganglis limfàtics, així com les que han rebut radioteràpia, tenen un major risc de limfedema.

 

Ortopèdia Sancho treballa amb prendes de presoteràpia fetes a mida per empreses de reconegut prestigi com Mainat i Medi.